KLIK HIER VOOR INFORMATIE |
COLUMNSOver belevenissen en inzichten |
CLICK HERE FOR |
De kop van deze tekst staat geschreven in de Friese taal. Voor mensen welke die taal niet machtig zijn, is er een mogelijkheid in deze tekst ingebouwd om toch de kop van dit schrijven te kunnen lezen. Door namelijk met de muiswijzer op de kop van deze tekst te gaan staan, komt de vertaling van die kop in beeld.
Nu dan de droom! Mijn eigen droom:
Na een uur of vier te hebben geslapen, werd ik op zekere nacht wakker van die droom. De droom die mij nog lang die nacht helder voor de geest stond. In mijn droom gaf ik opdracht aan een vergadering van mensen om een constructie te bedenken om pakken hooi vanaf de grond tot in de nok van een schuur op te kunnen takelen. En dat zonder het gemak van het één of andere elektrisch aangedreven apparaat. Want het apparaat moest gebruikt worden in de jaren dat ik nog een schooljongen was. En wij hadden in die tijd geen aansluiting op het elektriciteitsnet. Wel hadden wij een zware 'Belgische knol'. En die knol was zondermeer in staat om de betreffende balen hooi tot boven in de schuur te kunnen takelen. Maar dan moest er hiertoe, voor het optakelen van die balen hooi, wel een voldoend zware houten constructie worden gemaakt. Daar was ik mij in mijn droom wel zeker van bewust.
Het was niet zo vreemd dat ik dit in mijn droom realiseerde, want onze Belgische knol had in het tijdsbestek van mijn jeugd op een eerder moment reeds een keer een vergelijkbare houten constructie kapot getrokken. Namelijk de constructie voor het met paardenkracht oppompen van de gier uit de gierkolk op onze boerderij. De gierpomp was indertijd aanwezig op de houten afdekplaat van de gierkolk. Met de gierpomp kon de gier via een opstaande buis in de giertank worden gepompt. En die giertank bevond zich op een houten wagen. Een wagen die eruit zag als de andere houten wagens die indertijd op onze boerderij werden gebruikt. Met die giertank kon de gier en het mestvocht nu met gemak over het grasland worden uitgereden.
Toen ons paard de gierpomp naar de barrebiesjes had getrokken, heeft dat nogal wat gevolgen gehad. Want samen met de constructie van de gierpomp had ons paard ook het poephúske kapot getrokken. En dat was jammer, omdat dit alles níét, dan met heel veel moeite en kosten, te repareren zou zijn. Wij konden nu vervolgens niet meer in dit zogenaamde 'gemak' onze behoefte doen. De vier mannen die op onze boerderij aan het werk waren, moesten nu voortaan hun ontlasting in de koeienstal zien kwijt te raken. Namelijk in de grup achter de naast elkaar vastgebonden koeien.
Dat was op zijn minst een genânte situatie. Het is namelijk algemeen menselijk, dat men in dergelijke omstandigheden liever geen pottenkijkers in de buurt wil hebben. De mannen op onze boerderij losten dat probleem toen algauw op. Namelijk door iedere keer wanneer men de behoefte had om zich van zijn behoefte te ontdoen, tegen de andere mensen te zeggen dat zij even 'út de broek' moesten gaan'. In de hoop dat al de anderen die daar op die tijd in de boerderij aanwezig waren, die betreffende plek in de boerderij een tijdje zouden gaan mijden. Als jonge man keek ik er toen van op hoe snel de mannen aldaar die eufemistische uitdrukking voor deze zo basale levensbehoefte van mensen hadden gevonden. Ik vond die uitdrukking eigenlijk bijzonder goed gevonden, wetende dat de term 'poepen' ongenoeglijke inzichten op kan roepen in dit anders zo normale gedrag van mensen. En ook wetende dat de term 'poepen' associaties met de coïtus kan doen opwekken. Vooral bij de mensen die zich in de contreien bevinden die ten zuiden van Nederland zijn gelegen. De term 'út de broek gean' was onder de mannen op onze boerderij al gauw een gangbare term geworden. Dat vond ik toen als jongen best bijzonder. Niet wetende dat dit in die tijd in Friesland en in het West-Friese gedeelte van Noord-Holland een vrij gangbare term was om al de situaties aan te duiden waarvoor men gedurende niet al te lange tijd de broek zou moeten laten zakken.
NB. In Sneek werd voorheen door de Fa. D. Rijpkema een gierpomp gefabriceerd. En omdat die betreffende gierpomp de veehouders erg veel werk uit de handen nam, werd deze gierpomp algemeen bekend onder de naam: 'ECONOOM'. Voordat die gierpomp in de handel kwam, was aan het uitrijden van de gier veel handwerk verbonden. En omdat ook toen het uitbesteden van handwerk niet geheel kosteloos was, was de keuze voor die betreffende naam zeer toepasselijk.